ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
– ο οδηγός του cosmicway. net
Εισαγωγή:
Η ιστοσελίδα μας όπως και οι άλλες αθλητικού περιεχομένου υποχρεούται να παρέχει πληροφορίες για τον "υπεύθυνο στοιχηματισμό" βάσει του νέου νόμου που διέπει την διεξαγωγή των αθλητικών στοιχημάτων εν Ελλάδι (Σεπτέμβριος 2013).
Πάντα υποστηρίζουμε τον "υπεύθυνο στοιχηματισμό" και γι αυτό το λόγο σας δίνουμε από εδώ έναν αριθμό από πάγιες συμβουλές.
Ιστορικό:
Το Ελληνικό κράτος ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το αντικείμενο "υπεύθυνος στοιχηματισμός" το έτος 2002 όταν δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλιο 600,000 ευρώ για να γίνουν οι σχετικές μελέτες.
Το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσουν μερικές τηλεφωνικές γραμμές "0800" για τα καζίνο και για το "πάμε στοίχημα" ΟΠΑΠ.
Διαφωνήσαμε κάθετα γιατί δεν κυκλοφόρησε κανένα έντυπο με σχετικές πληροφορίες για το κοινό και γιατί δεν εισήχθη και σαν μάθημα στα σχολεία. Δηλαδή δεν έκαναν τίποτα για την πρόληψη-αποτροπή της εξάρτησης από τον στοιχηματισμό αλλά μόνο έστησαν μία μονάδα θεραπείας για τους πάσχοντες (για τα μάτια δηλαδή - δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό αυτό).
Στα επόμενα χρόνια ήταν εξ ίσου ασθενείς οι προσπάθειες της Ελληνικής πολιτείας αλλά σταδιακά η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβαλε όλο και περισσότερες απαιτήσεις.
Τι είναι ο υπεύθυνος στοιχηματισμός ;
Βασικά πρόκειται για το εξής πράγμα:

παίζουμε τα λεφτά που μας περισσεύουν και όχι τα λεφτά που έχουμε ανάγκη

Όσοι το τηρούν αυτό δεν έχουν πρόβλημα. Όσοι δεν το τηρούν αποκτούν πρόβλημα. Γιατί ακόμα και για τους πιό δυνατούς παίκτες θα έρθουν οι "ισχνές αγελάδες" και πρέπει να αντέξουν !
Υπάρχουν κι άλλα πράγματα βέβαια. Όπως το "μάθε τι είναι αυτό που παίζεις πριν το παίξεις".
Ποιοί είναι οι «ευάλωτοι» ;
Οι ευάλωτοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν και παρασύρονται από τις διάφορες "σειρήνες".
Από αυτούς που έχουν ξεκινήσει το παιχνίδι, είναι οι νέοι σε ηλικία και ειδικά αυτοί που έχουν αρχίσει να κερδίζουν τα πρώτα τους λεφτά από τη δουλειά τους. Αυτοί παρασύρονται και την παθαίνουν ως επί το πλείστον.
Οι πιό μικροί σε ηλικία ούτως ή άλλως δεν έχουν λεφτά (αν και είναι οπωσδήποτε οι κατά τεκμήριον περισσότερο χρήζοντες προστασίας και καθοδηγήσης), οι δε πιό μεγάλοι μάλλον έχουν μάθει.
Σίγουρα και μερικές ειδικώτερης μορφής ψυχολογικές παθήσεις / σύνδρομα / τραυματικές εμπειρίες μπορούν να στείλουν κάποιον στην ομάδα των "ευαλώτων".
Πόσοι είναι οι «ευάλωτοι» στον ιππόδρομο ;
Οι στατιστικές δείχνουν ότι από αυτούς που το έχουν ξεκινήσει για τα καλά αλλά είναι ακόμα πρωτάρηδες, σχεδόν όλοι.
Από δε το γενικό σύνολο, το ποσοστό 1%, για τους οποίους φταίνε ειδικές καταστάσεις που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης.
Τι θα θέλαμε εμείς από εσάς ;
Θέλουμε να είσαστε υπεύθυνοι.
Τους ανεύθυνους ο ίδιος ο ιππόδρομος τους χάνει από πελάτες αλλά τους χάνουμε κι εμείς από επισκέπτες και χρήστες των υπηρεσιών της ιστοσελίδας μας ! Και ο μεν ιππόδρομος πριν τους χάσει τους έχει πάρει αρκετά λεφτά, αλλά εμείς και τίποτα δεν κερδίζουμε και τους χάνουμε, όσους δείχνουν "τρελή" συμπεριφορά στο παιχνίδι τους !
Είναι και το δίχως άλλο κοινωνική αναλγησία να το ανέχεται κανείς αυτό το πράγμα.
Ειδικές ιστοσελίδες για τον υπεύθυνο στοιχηματισμό:
http://www.gamcare.org.uk/
http://www.gambleaware.co.uk
https://www.stoiximan.gr/article/Responsible-Gaming-120 (ιδιωτική εταιρεία στοιχήματος)
ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ (Ελληνική εταιρεία κατά της εξάρτησης)

Ο Ελληνικός ιππόδρομος και ο ΟΠΑΠ δεν προτείνουν ακόμα δικές τους σελίδες.
cosmicway.net – Σεπτέμβριος 2013